tisdag 3 maj 2011

KKV Nr.3 Ägarförhållanden svensk kärnkraft

Kärnkraften i Sverige ägs enligt nedan och SKB ( http://www.allabolag.se/5561752014) svarar och agerar i egen sak sas då SKB ägs till 12 % av EON, Vattenfall 36% OKG 22%
Forsmarks Kraftgrupp 30%
 
EON
 
Vattenfall AB
 
OKG AB som har EON som moderbolag
 
Forsmark AB som har Vattenfall som moderbolag;
 
BarsebäckKraft AB som har Vattenfall som moderbolag;
 

Ägarförhållanden

Kärnkraftverken i Ringhals och Barsebäck ägs av Ringhals AB och Barsebäck Kraft AB som bildar Ringhalsgruppen. I Ringhalsgruppen är Vattenfall AB huvudägare med 74.2% av aktieinnehavet. Sydkraft Kärnkraft AB är delägare med 25.8% av aktieinnehavet (Barsebäck kraft, 2004) 
 
Forsmarks Kraftgrupp AB ansvarar för kärnkraftverket i Forsmark. I företaget är
Vattenfall AB huvudägare med 66 % av aktieinnehavet, delägare är Sydkraft AB med 8,5 % av aktieinnehavet och Mellansvensk Kraftgrupp med 25,5% av aktieinnehavet.(Forsmark, 2004)
 
Oskarshamns kärnkraftverk ägs av OKG AB som sedan år 1993 är ett dotter bolag till Sydkraft AB, Sydkraft AB innehar 54,5 % av aktierna. Fortum Abp innehar de resterande 45,5 procenten av aktierna.(OKG , 2004)
 
Vattenfall AB är det största bolaget inom kärnkraftsproduktionen i dag, då de är huvud ägare i tre av de fyra bolag som tillverkar kärnkraft i Sverige. Vattenfall AB ägs helt av svenska staten.(Regeringen, 2004) Oskarshamns kärnkraftverk ägs däremot av de privata företagen Sydkraft AB och Fortum Abp. Sydkraft AB ägs till stor del av Norska Statkraft med 44,6% av aktieinnehavet. Huvudägare är den stora Tyska energi koncernen E.ON Ag med 55% av aktieinnehavet.(Sydkraft, 2004) Fortum Abp är ett finskt bolag där finska staten är delägare (Fortum, 2004).
 
Inte långt efter att kärnkraftsproduktionen i Sverige startat skrevs det en lag som tvingade de kärnkraftsproducerande företagen att ta hand om deras radioaktiva avfall. Då startades bolaget Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB.(SKB, 2004) SKB ägs gemensamt av de kärnkraftproducerande bolagen i Sverige. Ägarförhållandena i SKB kan ses i tårtdiagrammet nedan.(SKB, 2004)
 
Med tanke på att Vattenfall AB har majoritetsägarintresse i våra kärnkraftsverk blir det katastrofalt om denna resurs säljs och blir privatägt imo.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar